• images/Biblioteka/banners/Untitled-1.png
  • images/Biblioteka/banners/Untitled-2.png
  • images/Biblioteka/banners/Untitled-3.png

Следете не на Facebook  

   

Кој е онлајн  

Има 19 гости присутни.

   

,,Мајски цвет 2013"

Детали

natprevarОпштинската народна библиотека ,,Браќа Миладиновци" - Радовиш, на овогодинешново издание на Детскиот поетски фестивал ,,Мајски цвет 2013" кој во организација на ЈОУБ ,,Искра" и Литературниот клуб ,,Копнеж" од Кочани се одржа на 10 мај 2013 година, имаше успешен настап. Во наптреварувачкиот дел за избор на најoдбра литературна творба, наградена беше творбата на ученичката Димитрина Дечинова од VII-в одделение од ООУ ,,Крсте Петков Мисирков" а ОНБ ,,Браќа Миладиновци" беше пофалена како најдобра библиотека учесник на фестивалот.

247639_277654009038596_236551481_n
417827_277654779038519_314430998_n
486677_277649999038997_741767644_n
603806_277654669038530_931722907_n
941348_277652485705415_1484384454_n
nagrada
1/6 
start stop bwd fwd

Меѓународен ден на книгата и авторското право

Детали

Општинската народна библиотека ,,Браќа Миладиновци,,  - Радовиш, денес со пригодна програма го одбележа  Меѓународниот ден на книгата и авторското право. По тој повод, приогдна реч пред присутните имаше директорот на библиотеката Станој Петров, а по повод овој значаен ден за книгата и авторското право прочитани беа и пораката од: Генаралниот директор на УНЕСКО Г-ѓа Ирина Бокова како  и македнската порака од поетот и есеист Никола Маџиров. 

На денешната свеченост по повод одбележувањето на Меѓународниот ден на книгата и авторското право 23-ти Април, објавени беа и резултатите од наградниот конкурс на библиотеката распишан по повод одбележувањето на денешниот празник, така што, за прво наградена беше прогласена поетската творба на Димитрина Дечинова од VII-в одделнеие од О.У. ,,Крсте Петков –Мисирков со менторот Томе Постолов, вторнаградена беше творбата на Олгица Ефремова VI-2 одделение од О.У. ,,Никола Карев” од Радовиш со менторот Каменита Костадинова – Атанасова и третопласирана беше творбата на Андреина Ташкова од VIII – 1 одделение од ОУ ,,Крсте Петков – Мисирков,, со менторот Димче Здравев. 

Првите две првопласирана творби, Општинската народна библиотека ,,Браќа Миладиновци,,  - Радовиш и Општина Радовиш, на 10-ти мај 2013 година ќе ги претставуваат на Детскиот поетски фестивал ,,Мајски цвет 2013,, во Кочани.

DSCF3993
DSCF3994
DSCF3995
DSCF3996
DSCF3998
DSCF4000
1/6 
start stop bwd fwd

Промоција на книга

Детали

На 25ти Јануари, 2013 година, во просториите на ОНБ „Браќа Миладиновци“, во Радовиш, се одржа промоцијата на книгата „Секој крај е нов почеток“ од Петранка Костадинова.

23232
23348_278492302280201_1697445036_n
318017_278492022280229_217684704_n
321488_278492158946882_1945120534_n
394819_278908418905256_226158840_n
550215_278492142280217_923633249_n
71816_278491985613566_311814926_n
734673_278492962280135_2007357306_n
73520_281013778694720_823365427_n
p.k8
p.k9
01/11 
start stop bwd fwd

ЗАВРШИ РЕГИОНАЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЈАТА ЗА ЈАВНИ БИБЛИОТЕКИ

Детали

Заврши Регионалната конференција за јавни библиотеки на тема „Јавните библиотеки поттикнуваат иновации во заедницата“ која се одржа на 14 и 15 февруари во Радовиш. На конференцијата освен библиотекари учествуваа Раководителот на ЕИФЛ ПЛИП програмата Рамуне Петуховаите, претставници од Министерството за култура и локалните власти со цел започнување на дијалог за новите улоги на јавните библиотеки и развој на услуги, кои придонесуваат за економски, социјални и образовни приоритети во земјата, како дел од една поширока иницијатива за поврзување.

DSC_2368
DSC_2369
DSC_2370
DSC_2371
DSC_2372
DSC_2373
DSC_2374
DSC_2375
DSC_2376
DSC_2378
DSC_2379
DSC_2380
DSC_2381
DSC_2382
DSC_2383
DSC_2384
DSC_2385
DSC_2386
DSC_2387
DSC_2388
01/20 
start stop bwd fwd
 
Првиот ден беше организирана панел дискусија за проблемите со кои се соочуваат библиотеките во Македонија, која беше поттикната по претставувањето на мисијата и визијата на ЕИФЛ- Програма за иновации за јавни библиотеки, која има за цел да поттикне воведување на нови услуги во работата на библиотеките од земјите во развој. Преку оваа програма со грантови беа наградени неколку библиотеки од регионот кои постигнаа големи успеси со воведувањето на ИТ технологиите во своето работење и нови иновативни услуги за социјално исклучените групи. Директорката на Библиотеката Радислав Никчевиќ од Србија, Весна Црнковиќ зборуваше за услугите кои библиотеката ги воведе за земјоделците. Овој проект беше реплициран од Националната и универзитетска библиотека „Гоце Делчев“ од Штип за чии резултати постигнати преку Инфобусот зборуваше м-р Вилма Јованова. За услугите за млади кои во својата работа ги воведе Јавната библиотека Завидовиќи (Босна и Херцеговина) зборуваше г-ѓа Амела Хоџиќ, координатор на проектот. Општинската народна библиотека „Браќа Миладиновци“ преку воведувањето на нови услуги за невработените лица и поттикнувањето на доживотното учење постигна големи успеси на локален, национален но и меѓународен план за чии успеси зборува и престижната награда „Социјјална интеграција 2011 година“ во Прага која беше доделена од страна на ЕРСТЕ фондацијата. Библиотеката и по завршувањето на проектот продолжува со развивање на нови услуги и за други социјално исклучени групи потенцира м-р Иванка Соколова координатор на проектот.
 
Дискусијата поттикната од добрите практики ја започна градоначалникот на општина Радовиш д-р Роберт Велков, кој зборуваше за напорите и финансиската поддршка на општина Радовиш за ревитализација и модернизација на библиотеката „Браќа Миладиновци“ што обезбеди развој на нови услуги во работата на библиотеката со цел да се подобри животот на граѓаните и воспоставување на линк за демократски дијалог меѓу граѓаните и локалните власти. Во дискусијата се вклучи и Заменик раководителот на Секторот за заштита на културно наследство при Министерството за култура на Република Македонија Бошко Ангеловски, кој зборуваше за Стратешките планови на Министерството за култура во насока на развој на библиотечната дејност. Поттикнати од примерите на добри услуги во дискусијата се вклучија директорот на Националната и универзитетски библиотека „Св. Климент Охридски“ Миле Бошески кој ја потенцира важноста од воведување на механизми за финансирање на библиотеките.
Присутните развија дискусија за проблемите со кои се соочува македонското библиотекарство, за начинот на финансирање и можностите за развој на нови услуги преку поттикнување на властите за поголеми вложувања во библиотечната дејност и можноста за искористување на фондовите на ЕУ и други донатори.
 
DSC_2391
DSC_2392
DSC_2393
DSC_2394
DSC_2395
DSC_2396
DSC_2397
DSC_2398
DSC_2399
DSC_2400
DSC_2401
DSC_2402
DSC_2403
DSC_2404
DSC_2405
DSC_2406
01/16 
start stop bwd fwd
 
На вториот ден од конференцијата околу триесетина излагачи од Македонија и регионот зборуваа за новите услуги кои се воведени во работата на библиотеките и можноста од воедување на нови услуги. Во одлична атмосфера конференцијата поттикна конструктивен разговор и размена на искуства и воспоставување на соработка и размена на знаења помеѓу библиотекарите. 

ИТАЛИЈАНСКИ ЈАЗИК ЗА НЕВРАБОТЕНИ ЛИЦА

Детали

Агенцијата за вработување започна со спроведување на вториот циклус на обуки за невработени лица кои се директен придонес на мерките кои  ги донесе Владата на Р. Македонија за намалување на невработеноста.  

Курсевите за почетен италијански јазик ги следат 10 невработени лица.

1396165_orig
2848489_orig
3841581_orig
6208119_orig
1/4 
start stop bwd fwd

   
© Библиотека „Браќа Миладиновци“ - Радовиш, 2013